Tuesday, June 26, 2012

This is why I Love You,MOM


chart for happy life. (from 9gag)

A lot things will change starting from this new semester. I will complete my diploma study. My first younger sister will be facing SPM and my litle younger sister will be facing UPSR.Sigh.If I were being my mom, I don't know what should I feel. Her second daughter will be sitting for SPM (life indicator,people say), and her very lil younger daughter will be sitting for UPSR (maybe it not too tough,but important right?). And also, her very first daughter will graduate, and who know maybe after this her first daughter will be leaving the family to chase her dream,to get a better life, to get a good education.who guess?maybe Indonesia or Australia.or Italy?or Malaysia..phew..(janji Allah itu pasti).See, being mom isn't that easy.

*yesterday,when I call my mom.

mom: anak mak sihat?suara happy ja..
I: (laughing)..sihat..
mom: amboii..baru nak call.sibuk sangat ka?
I: larh...kan kak dah call hari Sabtu tu?
mom: mmm..ka asyik call orang lain pulak?mana lah tau..
I: (keep laughing)
mom: (laughing too)
I: mak,kak nak....
mom: apa?
I: nak..mm
mom: kahwin?
I: tak.tunang ja.
mom: mmm..ok lah.anak mak dah nak kahwin dah..nak tinggalkan mak..
I: (Grinning in DISBELIEF of course)..haha.tunang la.bukan kahwin.
mom: mak rasa tak puas lagi bermanja dengan anak-anak mak.dah nak kahwin dah pun.
I: eee..sapa nak kahwin?tak mau kahwin lagi la.
mom: ok lah.continue kerja.bye.Assalamualaikum..
I: (keep laughing).

*moral of story,don't tell her something untrue, she will believe it!

I wasn't serious actually, I just wanna tease her ( i like teasing her,too much). I know this is a serious matter, tunang, nikah and that all. But education come first right? One thing that keep playing in my mind. Education can bring you anywhere. So what I wanna do is, get a 'supersuper' grade,so that I can get a good job, buy my own house, my own car and of course get married to the man that I love. Is that happy,don't you think?Hehe. (This is how 20 years old girl thinks- please don't laugh.)


And being me also is not that easy. I'm such a horrible lady lately. I've faced such tiring week, sleepyhead all day long, crying myself to sleep (but I can't), thinking of what to do and what my life would wait for me even for a second. My life is on little pressure.

New semester will get tougher and challenging. Be patient and always put your study as your first priority. Success is waiting for those who work for it.

Anyhow,life must go on. Move on and get a better life. What's life without problems,right?


p/s: funny mom is funny right?by the way, I Love You mom..big hug and kiss.



Sunday, June 24, 2012

Saturday, June 23, 2012



Citra Terengganu coming again!!!


starting on Saturday until the next Monday,yes i'm one of another hundreds of participant of Citra Terengganu 2012.as usual, a little bit of mess and craziness,i'm come up with no 'superduper' idea..but,maybe there something different..hopefully...sigh.


*mum..hug me plisss.i need ur moral support.                                                                               




Friday, June 15, 2012

Thursday, June 14, 2012

Ayah

ayah : dapat berapa gaji bulan ni?
aku : mmm...400 ja.(sambil mencebik)
ayah: banyak la tuh.campur yang bulan lepas dah 800 dah.nak mencebik apanya lagi?
aku: keja teruk-teruk dapat gaji ciput ja.
ayah: amboi..demand gaji lebih.keja bukan teruk sangat pun.
aku: apa yang tak teruknya.dahla cuti ari Jumaat ja.keja dari pukul 9 pagi sampai pukul 6 petang.
ayah: standardlah kalau cuti sehari ja seminggu.sekurang-kurangnya kerja kat tempat teduh.kalau macam ayah ni, kerja tengah panas lagi.dapat gaji lebih kurang jugak.tengok ni ha (sambil tunjuk tapak tangan dia kat aku) habis kematu tangan.nak salam dengan orang pun segan.kalau salam dengan orang besar lagila malu.takut terguris tangan yang lembut tu.

aku dah terdiam terus bila ayah cakap macam tu.dalam hati dah macam nak meletup ja.tersentak aku bila ayah cakap macam tu.tahan, tahan...jangan nangis.hehe..aku memang macam ni.kalau depan family akulah orang yang paling keras hati.paling susah nak nangis.paling degil.time tu dah rasa nak nangis ja.tapi aku tahan.sampai ayah pun pernah cakap, 'anak ayah yang sorang ni memang keras hati'.time tu memang aku agak terasa bila ayah cakap macam tu.tapi tulah kebenarannya.dah cukup dengan cerita yang dah melencong tuh.sebenarnya nak cerita benda lain tapi lain pulak yang diceritanya.haishhh...

aku ingat lagi masa aku masih sekolah rendah.masa tu gaji ayah baru rm65o.mak pulak baru rm680.kalau dicampur semua tu baru rm1330.kalau ikut jumlah tu boleh dikategorikan sebagai miskin dan layak menerima bantuan.tapi sepanjang aku bersekolah dari darjah 1 sampai tingkatan 5, satu habuk biasiswa pun aku tak pernah terima dengan alasan mak ayah ada slip gaji.kecuali biasiswa dari Yayasan Sultanah Bahiyah (rm30 sebulan).tu pun sebab aku dapat 5A UPSR.alhamdulillah..sedikit sebanyak memang membantu aku.tapi Allah tu maha adil.walaupun gaji yang ciput tu, ayah dan mak berjaya besarkan kami tiga adik-beradik dengan baik.walaupun bukan dengan cara yang mewah,tapi alhamdulillah,..

aku ingat lagi, masa tu aku baru darjah satu.kenderaan utama kami sekeluarga masa tu ialah sebuah motosikal yang memang dah 'semput'.masa tu kalau nak naik kereta tu hanyalah angan-angan mat jenin ja.dan bila hujan,ayah akan letak aku kat depan (dekat dengan bakul motosikal) dan ayah akan pakai baju hujan.dan ayah akan tutup (selubung) aku dengan baju hujan tu.dengan suasana yang gelap gelita kat dalam baju hujan tu,ayah hantar aku ke sekolah(aku just dengar enjin motor tu ja,tup-tup dah sampai sekolah.hehe).bila ingat semua tu,memang timbul satu rasa kat dalam hati ni,tapi kadang-kadang aku just tersengih ja.sebab kelakar bila ingat zaman budak-budak dulu.

#dah tak larat nak tulis dah.nanti sambung lagi.stay tune...