Friday, June 17, 2011

My Subject Matter.....textile gorgeous


Pokok turi atau nama saintifiknya sebagai Sesbania grandiflora berasal dari keluarga Leguminosae.  Tumbuhan ini juga dikenali sebagai Geti di negeri-negeri di bahagian utara seperti di Pulau Pinang, Kedah dan Perlis. Ia sejenis sayur kampung yang enak rasanya. Masyarakat desa gemar memakan sayur ini dan biasanya dimasak lemak atau masak manis.
Pokok turi banyak ditemui di kampung-kampung dan tumbuh setinggi lima sehingga 10 meter. Ia mengeluarkan bunga berwarna merah atau putih dan kekacang sepanjang 25-50 sentimeter. Pokok turi bernilai tinggi dari segi perubatan tradisional. Kulit pokoknya ditumbuk halus dan digunakan untuk berkumur bagi merawat penyakit ulser dalam mulut. Kulit pokok turi juga boleh direbus dan airnya diminum untuk mengubati sakit perut dan cirit birit. Ia juga boleh diminum untuk melegakan masalah asid di bahagian perut.


sumber: internet

 
Sekarang ni tga ondaway wat research pasal bunga geti...subjek matter untuk kelas design (kelas sir rafizi)..pening jugak kepala nk cri gambar bunga ni sebab bunga ni x terkenal sangat...tapi klu tgok betul2 bunga ni mmang cantik...terutama yg warna pink/merah....mula2 nk amik bunga kertas wat subjek matter...tapi dsebabkan dh ada org pilih bunga 2...so...trpaksa pilih bunga lain...x apalah kn...lgipun dah pernah wat research dh pasal bunga kertas...x kan bunga yg sama j kan...detail drawing & design bunga geti ni pn hampir 60% siap...tapi sori sebab x boleh nak post kat sini sebab tertinggal usb kat umah....so....nanti klu dah dapat usb baru boleh upload....sebenarnya banyak design & detail drawing yg nak post kat sini...tapi simpan lah dulu sebab problem ngan usb pulak.....satu yg menarik pasal bunga ni adalah...1 kelas terkejut bila aku cakap bunga ni boleh makan...wat masak lemak...aku nampak sir rafizi agak terkejut la bila aku cakap cam2...he3....

No comments:

Post a Comment